torsdag 17 februari 2011

Vinter och kyla





Hur vi väljer att förhålla oss till vintern, dess kyla snö och is påverkar oss på många sätt genom vårt tänkande och detta för också med sig hur vi mår och hur vi accepterar vårt nordiska klimat och de fyra årstiderna.


När jag är ute och promenerar med Ceasar, min yngsta dotters Jack Russel hanne så blir jag lika nyfiken som han på vad som döljer sig under snön och tänker då på alla små kryp som liksom jag väntar på vårens och sommarens återkomst. De som gick till vinter vila under alla höstens färgrika blad. Vilket under att vi alltid har något att vänta på och längta till. Häromdagen linkade en räv franför mig på Ängelsbergsvägen och försvann över de höga drivorna in i skogen. Pälsen var rödbrun och yvig och den vita svanstippen hölls stolt uppåt. Vilken vacker syn! Skogens vilt har det svårt med födan men lika fullt så kommer rådjuren trippande framåt vårkanten fulla av aptit på grönt tilltugg som tulpaner och andra spirande lökväxter.


Småfåglarna har det lättare. Vi är många som kånkar hem frösäckar och talgbollar och fäster i träden. Själv har jag köpt in en "Pippiljong" -En suveränt konstruerad fågelfröautomat som rymmer många kilon åt gången. Den finns till beskådande i övre fältet.
Jag kan också glädjas åt generositeten i byn när jag får e-post från Jan-Gunnar att nu finns ett nytt spår uppplogat på Åmänningen runt Oljeön! Trivsamt och vänligt!
Tankarna går förstås också till Karesuando med omnejd när jag hör en fortfarande glad invånare tala om att visst kör hon taxi även när det är 51 grader!!! Burr!
När jag var i Cape Town, Syd Afrika i slutet av november så var de lite nedslagna av att det var så kallt + 20 grader. Allt är relativt! Och skönheten i allt vi ser ligger i våra ögon!!
Obekymrat snurrar vår planet vidare i världsalltet och efter vinter kommer vår!!!