lördag 9 januari 2010

Reflektion och eftertanke

"Gå in på http//sites.google.com/site barnuppropet och läs och fundera över om du skall stödja Hans-Åke Scherps och Mats Ekholms upprop ”Lagstadga barns rätt att utvecklas med lust i trygghet” uppmanas jag till som skolledare i min yrkestidning - Chef&Ledarskap av Chefredaktör Leif Mathiasson som i sin ledare med Rubrik -Barnupprop utgår ifrån begreppet "Den svarta pedagogiken" och så får jag en lektion som för mig som läsare ifrån Alice Millers 80-tals retorik om underkastelse och lydnads fotran till nutidens Nannyvurm, Skamvråns konvertering till "Time-out" m.m.
Raffinerat uppmanas jag så att stödja "Barnuppropet" som iscensatts av pedagogikforskarna; Mats Ekholm,Hans-Åke Scherp och Bengt-Erik Andersson. Hittills har dessa barnuppropsmakare samlat in 7000 underskrifter - och det sägs att fler kommer till varje dag. Nyfiken och barnperspektivs intresserad som jag är googlar jag in på nämnd sida och kommer då bl.a in på Stockholmsvänsterns webbsida och då förstår jag sambandet. Istället för Barnuppropsunderskrift blir det ett inlägg till Jan Björklunds försvar och ett förtydligande om resursförstärkningen från Alliansregeringen till dagens- och morgondagens skola. Gör din röst hörd också - Du som läser detta!

fredag 8 januari 2010

Förnöjsamhet

Att vara i nuet och veta att livet är gott ur det lilla nära perspektivet. Känslan av förnöjsamhet har jag burit med mig idag. Imorse när jag inspekterade utomhustemperaturen och fann att det återigen var kallt, mycket kallt -28 grader. Att då veta att jag har torr björkved att tända en brasa, mat i kylskåpet till en god och närande frukost, ett arbete att gå till, familj och vänner att kontakta och tak över huvudet. Utanför köksfönstret ser jag småfåglarnas skara ta sig till fågelbordets läckerheter med stor energi och iver att fylla på sitt inre förråd inför nattens vila. Talgoxens och hackspettens akrobatik runt talgbollen är fascinerande att följa. Har Stora Fågelboken i beredskap för att kunna identifiera någon okänd gäst vid fågelbordet. Påminns om min mammas förnöjsamhet över sina fåglar i trädgården på Söderkulla i Malmö,när hon levde. Fågelbadet på sommaren vårdades liksom fågelbordet på vintern. Så lever omsorgen om natur- och djur vidare i generationer. Lite av naturintresset och naturomsorgen får jag väl också tillskriva åren som scout. När hoten om elbrist hörs i media vilar jag tryggt i förnöjsamheten - Det klarar jag och har beredskap för! Förnöjsam är jag också över att insändaren om mansdominansen i kommunernas bolagsstyrelser intresserat både VLT:s insändarredaktion som Tvärsnytt. Birgitta Ohlsson sände ut stomartikeln och som ordförande för Liberala Kvinnor i Västmanland, kunde jag bara slutföra insändandet till länets tidningsredaktioner. Gott samarbete leder till förnöjsamhet!

torsdag 7 januari 2010

Sagominnen


Åker hemåt i kvällsmörkret efter en arbetsdag och en visit hos min huvudman som bor på ett äldreboende i Fagersta. Att vara god man är ett förtroendeuppdrag som ger inblick i människors livssituation och samtidigt möjlighet att underlätta och hjälpa en medmänniska när ork och förmåga sviktar. Mina egna föräldrar är döda sedan många år och god manskapet ger mig mervärde i kontakten med en åldrande människa. Det berikar också mitt samhällsengagemang som förtroendevald.
När jag åker fram genom det underbart vackra vinterlandskapet dyker Elsa Beskows sagovärld fram i mitt minne; Olles skidfärd, Solägget, Hattstugan. Ingen som de gamla goda sagoförfattarna kunde kittla fantasin och föra mig framåt i sagans underbara värld. Kan ännu känna hur spännande det var med Olle i skogens snötyngda värld och vad han stötte på i sitt äventyr. Långt senare som ung förskollärare på 60-talet återskapade jag Olles skidfärd som flanograf saga till min förskolegrupp på Kristinagården i Västerås och jag minns hur barnen fortsatte leken uppe på Djäkneberget. Leken är en gåva för barnen och en källa som i sin förlängning skapar möjlighet till lustfyllt lärande. Att alltid ha en del av sitt barnasinne kvar är att vara en sann vuxen sägs det! Känns skönt att veta! Gör nog en snöängel i snön imorgon, tror jag. Ångrar jag mig så kan jag njuta av bilden av mitt barnbarn Ida som snöängel!

onsdag 6 januari 2010

Online igen | Klagomuren | Metrobloggen

Online igen | Klagomuren | Metrobloggen

Kvinnofrid och kvinnokraft

Efter jul-nyårs-och trettondagshelgerna kommer den sorgliga statistiken om att det långt ifrån har rått kvinnofrid i vårt land. På landets Kvinnojourer har stora insatser gjorts för att ge en trygg plats åt kvinnor och barn som drivits från sina hem med hugg och slag. Kvinnofridslinjen vid Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) har enligt integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni arbetat för fullt med den ökande samtalsmängd som är faktum under helgerna. NCK är en nationell hjälplinje för kvinnor som utsätts för hot eller våld och som drivs på uppdrag av regeringen. NCK noterade en fördubbling av antalet samtal jämfört med samma tid förra året. Orsaken till ökningen kan ha flera förklaringar, till exempel att hjälplinjen blivit mer känd eller att fler kvinnor vågar ta steget att söka hjälp. Vi vet sedan tidigare att anmälningarna om misshandel mot kvinnor i Sverige har ökat med 33 procent de senaste tio åren. Kvinnofridslinjen är en del i regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Det arbetet är tyvärr långt ifrån färdigt. Vi kan alla hjälpas åt att sprida information om NCK så att fler kvinnor får information om deras fina och lovvärda verksamhet. Informationen finns på ett flertal språk. Besök deras webbsida för information www.kvinnofridslinjen.se eller ring 020-50 50 50, samtalet syns inte på telefonräkningen
Kvinnokraft är att sprida de goda exemplen och ge varandra information om de goda motkrafterna. Ett sånt exempel är klädkedjan Lindex som under ett par decemberveckor 2009 lyckades samla in 1,3 miljoner kronor till "Kvinna till kvinna" som motverkar trafficking och annat sexuellt våld i krigsdrabbade länder. Hoppas att andra klädfirmor som Hennes& Mauritz, Kapp-Ahl m.fl följer detta exempel för ökad kvinnofrid och för att ge kvinnor kraft att ta sig ur destruktiva livsmönster.

tisdag 5 januari 2010

Mod att möta drakarna

Vad är mod? Ett av många svar finner jag i " Det är aldrig kört!" - samlingsvolym av Kristina Reftel, Argument Förlag - "Att konfrontera drakarna - Övervinna hindren - Förstå riskerna - Verkligen leva - Alltid hoppas - Gå hela vägen - Och förvänta sig det bästa. Allt detta är att helt och fullt vara en människa och medlevare - medvandrare på livets oändligt spännande resa. Att konfrontera drakarna ägnade jag tid åt häromdagen. Besökte Folkpartiet Liberalernas webbsida och gick in på partiets Facebooksida. Den var besudlad och vanprydd med allsköns desinformation och kränkande främlingsfientliga texter och nerladdade sekvenser från andra källor, av en osynlig "gästskribent" under pseudonym Lars Johan Hierta = rädd Sverigedemokrat.
En stunds debatterande ägnade jag mig åt samt snabb aktion att göra övriga liberala vänner uppmärksamma på intrånget. Det gick inte lång stund, tack och lov, föränn webbmaster hade "städat" sidan.
Sverige demokrater göre´sig ej besväret till nya skrivarmödor på Folkpartiets domäner. Minns att; "Det är inte i medvind utan i motvind som en drake stiger."

måndag 4 januari 2010

Lek och doftminnen

De höga snödrivorna för minnet tillbaks till barndomens lekar. Snögrottor byggdes och tiden rann iväg som den gör när det är flow eller euforin griper in i livet och dagen som är. Alla barnen på gatan hjälptes åt i glädjen över att skapa en gemensam boning av snön. Arbetet kröntes i kvällens mörker med att vi fick hämta tomma konservburkar av glas och ljusstumpar att dekorera snösalens väggar med. Gamla tidningar och kartonger att sitta på. En apelsin som förning att dela upp i väldoftande klyftor. Vilken härlig stämning som infann sig. Inrop för kvällsmat och läggdags och så natt av drömmar om nästa dags lekar. Vilken härlig tid - fri från bekymmer om morgondagens vedermödor.

Dagens nyheter och media basunerar ut en annan tids barndom. 14-åringar som sålt sina kroppar i kopplerihärvor med andra unga flickor - En förlorad barndom! Världen är grym och jag känner mig förtvivlad när jag hör att en liten flicka i Bagdad som nyss mist sin älskade farfar i ett meningslöst bombattentat,gråter och sörjer öppet och starkt. Hennes mor och andra kvinnor tystar henne och förbjuder henne att visa sin sorg - Hon ropar förtvivlat - "Men jag älskar min farfar!" Barn över hela världen måste har rätt till sin lek, sin glädje och sorg!
Utan hela sitt känsloregister - ingen hel människa!

söndag 3 januari 2010

Vintervita drivor har idag besegrats med hjälp av snösläde inköpt i mellandagarna på BauHaus. Vilken välsignad pryl, då Nordstjernan AB avvisat möjligheten att via dem få den hushållsnära tjänsten plogning och sandning utförd. En tjänst som de avvisat pga som de säger i sitt beslut - "de har inte tid och resurser för den administration som detta kräver. Pyttsan! Tråkigt är det att förhålla sig så till sina mångåriga kunder. Nåväl, det blir att ta i för kung och fosterland i backen på Tallboåsen och sedan vila ut vid brasan med en kopp varm choklad! Inte illa! Nu går ledigheten mot en kort vardag i Trettondagsveckan. Skönt att komma igång igen. Ser fram mot resan till Bryssel i slutet av januari, tillsammans med Liberala Kvinnor. Ett intressant program väntar och härlig samvaro med nya inspirerande kvinnor från hela landet. Birgitta Ohlsson är vår stora inspiratör och engagerande ledare. Skulle gärna se henne som vår nästa biståndsminister efter höstens val. Hon har allt som en god politiker skall ha; tanke,känsla och handling allt i förening och till detta stor kunskap. Varför inte vår nästa partiledare vid närmare eftertanke! Det behövs politiker med stora och livskraftiga perspektiv på samhälls-och världsutveckling.
Kvinnlig kompetens är ofta förbisedd och det måste till en förändring i detta nya decennium. Eller hur?