tisdag 12 januari 2010

Tankar för dagen



Varje dag sänds nya tankar med olika fascinerande uppläsare i radions P1 kl 06.50 och i repris kl 21.50. Så mycket klokskap, djupa tankar och reflektioner. Min närvarande tanke har fått så mycket större skärpa och rymd sedan jag för snart 3 år sedan meddelade Radiotjänst att jag inte längre önskade deras service och därmed sade upp mig som licensbetalare. Många timmars envägskommunikation från den blåskimrande skärmen är nu utbytt mot tankens frirum.Nyheter förmedlas med en större bredd än via televisionen och många program fördjupar samhällskunskap och en av höjdarna är söndagens "Godmorgon världen" - ett program fyllt av samhälls-aktualiteter förmedlade både med ironi och humor. Varje söndag inbjuds professionella krönikörer som med tankeskärpa debatterar aktuella politiska och samhällsskeenden. Vilken rikedom det är att leva i ett demokratiskt land där olika samhällsproblem öppet kan belysas och debatteras. Något vi tar för givet varje dag och inte behöver strida för. Mina tankar går i detta sammanhang till alla de journalister, politiker och andra yrkesgrupper som fängslas, torteras och t.om. dödas för sin kamp att få leva i ett fritt demokratiskt samhälle. Min sympati går till Dawit Isaak och hans anhöriga som lever i ovisshet när och om de kan återse varandra. Min och mångas önskan är att han skall friges! Via www.freedawit.com kan du göra din stämma hörd och en aktiv insats för Dawits befrielse. Lycka till och varmt tack för din hjälp!

söndag 10 januari 2010

Ännu en lycklig dag


Vad härligt det är med söndagar! Tid för läsning, musik, brasvärme, telefonsamtal med vänner, besök på auktion och middag med gammal vän från ungdomsåren som bistod med råd och handfast hjälp med frusen vattenledning. På ett gammalt vykort hittar jag tänkvärda ord författade av Marie Curie.

" You must rejoice in life every single day,
do not wait until it is past until discovering that it was good!
Do not place your happiness in the days to come.
The older we get, the more we feel that the enjoyment
of the moment is a state of grace, a golden gift."

Månne fick Marie Curie lön för sin forskarmöda.
Dagens klipp ur mina lästa tidskrifter - "Vinst för en man att efterträda en kvinna" - Manliga myndighetschefer som efterträder en kvinna får i genomsnitt 3 525 kr mer i månadslön än sin företrädare. För kvinnor som efterträder män är lönepåslaget betydligt mindre, cirka 1 480 kr mer i månaden. I en notis i DN anges att de individuella skillnaderna är ännu större. Som exempel anges Dan Eliasson på Migrationsverket som fick 18 000 kr mer i månadslön än sin företrädare Janna Valik.

Månne var den löneskillnaden baserad på "lön efter kön"?????