lördag 2 januari 2010

Tid för tanke och reflektion

Dessa underbara lediga dagar ger möjlighet, att som Bodil Jönsson uttrycker det, få tid att "tomglo" och tid att bara vara utan förpliktelser och göra det som är lustfyllt. Jag har ägnat en tid av dagen åt kontakt med Jackson Katz - en undebar man i U.S.A som för en tid sedan besökte Sverige och Västerås. Han höll ett intressant seminarium på Västerås Teater arrangerat av Länsstyrelsen i Västmanland. Temat för seminariet var "Mäns våld mot kvinnor och hur förebyggande våldspreventionsarbete kan möjliggöras. Vill du bekanta dig med hans arbete och veta mer om honom. Besök hans webbsida http://www.jacksonkatz.com/

Jag är säker på att du liksom jag blir imponerad över hans klokhet och mångkunnighet. Han kommer att bli omtalad i en framtid och nå stora framgångar, om vi i våra nätverk sprider hans viktiga budskap. Jag har idag beställt hans bok; "The macho paradox: Why Some Men Hurt Women and How All Men Can Help" - Det måste gå att motverka allt detta våld som pågår - dag för dag, timme för timme i våra samhällen - på hela vår jord. Ett våld som ger individer stora skador och medför stora kostnader för samhället.

Välkommen till The Red Door Project

Välkommen till The Red Door Project

Jämställ.nu – allt om jämställdhetsintegrering

Jämställ.nu – allt om jämställdhetsintegrering

Tid för läsande och reflektion

Natten har sänkt sig över ett vintervitt Ängelsberg. Julens upplevda trafikbuller och neonljuskaskaderna från julfirandet hos sonen på Norr Mälarstrand i Stockholm är avlägset minne. Här ute är tystnaden och lugnet en lyx för nutidsmänniskan. Ikväll har jag lyssnat på Bodil Jönsson i Vinterprogrammet på P1. Radion och stereon är mina öppningar till omvärlden. Har sagt adjö till TV och väntar på att vi får möjlighet till "look and pay"- Är inte intresserad av att betala för andras fritidsproblem. I vinternatten följer jag med intresse Margareta Winbergs erfarenheter från det politiska livet i hennes personliga betraktelse från livet i maktens korridorer. Hon ger en tydlig, målande och personligt utlämnande bild av såväl glädjeämnen som motgångar. För mig framstår en kvinna med stor integritet, kompetens och självinsikt som inte låter sig nedslås av härskarteknikerna. Boken med titeln "Lärarinna i politikens hårda skola" släpper jag inte föränn den är färdigläst i gryningen. God fortsättning på ett läsrikt 2010

fredag 1 januari 2010

Gott Nytt År

Ett nytt decennium med nya möjligheter och förhoppningar. För min del hoppas jag på en ny världsordning med större möjligheter för världens barn att få en rimlig livssituation. Vägen till detta är att fler kvinnor kommer in i beslutande församlingar och får möjlighet att påverka de ekonomiska, ekologiska och politiska besluten. Många utvecklingsprojekt i världen påvisar att satsning på kvinnors livsvillkor påverkar närsamhället och landets utveckling. Att som kvinna ha gett liv är också en garant för att inte ta liv! Vem startar krigen i världen? Männen! Krigen föröder världsekonomin och människor liv. Årets fredspristagare har mycket att leva upp till och förverkliga när det gäller FRED!
"Kvinnnor är ett tappert kön - dubbelarbetar för halvtidslön!" - Står det att läsa om i Fredrika-Bremer-Förbundets Jämställda alfabet som utkom 1984 med undertitel "Vi älskar män men skrattar åt patriarkatet." Kvinnors ekonomi liksom mycket annat i samhället är underordnat männens. En ändring måste till under kommande decennium. Hur tänker du bidra? Jag kommer att kämpa vidare för ett jämställt samhälle som både flickor och pojkar, kvinnor och män vinner på.